Lexikoa

OLINPIADA

Mexiko, 1968. Joko hauetan pilotak duen presentzia berriaren ondorioz, gure ordezkarien nomina 20 da, eta horietatik 18 pilotariak dira. Modalitate hau, berriz ere erakusketan, kapituluaren amaieraz arituko gara. Atletismoko alderdirik aipagarriena Ignacio Solak hartu zuen, eta, 14 finalisten artean 4,90ekin sailkatu ondoren, finalean 4,80 metro gainditu zituen, eta zailtasunik gabe, 5, 5, 10 eta 5,20. Eta behin betiko faseko lehen jauzilaria zenez, 5,20 horrek gainmarka olinpikoa izatea lortu zuen, baina ordu erdiz bakarrik, lan honen hasieran esan bezala. Aretak, berriz, jauzi hirukoitzean baino ez zuen parte hartu, 12. mailan, l5,75 metroko lasterketan, nahiz eta kanporaketetan 16,19 metroak gainditu zituen. Javier Ciáurriz, José Mari Igartua eta ordezko Andrés Mendieta futbol-taldeko kideak ziren, eta Mexikoren aurka galdu zuen (0-4), final-laurdenetan, bere taldean geratu ondoren. Miguel Mari Lasa 42. geratu zen errepidean, eta 11. Espainiarekin, taldeka; Luis Zubero, berriz, 28. geratu zen lehen proban. Hockey -hierban (España 6.°) euskaldun bakarra, Rafael Camiña. Eta Angel Urtutia arraunlari lekeitiarrak bi lemazainen proban parte hartu zuen. Alonso -Allende, aita eta semea, 18. belan, "star" klasean. Pilotan zazpi herrialde (Mexiko, Espainia, Frantzia, AEB, Argentina, Uruguay eta Filipinak) elkartu ziren lau modalitatetan (esku-pilota, larruzko paleta, zesta-punta eta frontenisa). Hona hemen gure pilotarien palmaresa: Zesta-punta: Beascoechea, Gonzalo (Espainia), urrezko domina, 14 urterekin. Etcheberry, Fourneau, Borra eta Camy (Frantzia), zilarrezko domina. Eskuz, bikoteka: Esquisábel eta Basabe (Espainia), urrezko domina. Etchegoin, Lissar, Arbillaga eta Minondo (Frantzia), zilarrezko domina. Larruzko paleta: P. Bareitz eta J. Berrotaran (Frantzia), urrezko domina. Ancizu, Caballero eta Casado (Espainia), zilarrezko domina. Frontenisa: Miguel Irigaray eta Juan José Lersundi (Espainia), brontzezko domina. Urrea Mexikorako izan zen, zilarra Argentinarako, eta Frantzia, berriz, bosgarren izan zen. Espainia, Frantzia, Mexiko eta Estatu Batuetako selekzioak lau modalitateetan aritu ziren. Argentina eta Uruguai frontoi laburrean bakarrik, eta Filipinak pilotaleku luzeetan bakarrik.