Ikertzaileak

BUSCA ISUSI, José María

1916ko irailaren 6an Zumarragan jaiotako gastronomo eta idazle gipuzkoarra. Natur Zientzietan lizentziatua da (Madrilgo Unibertsitatea). Nortasun liberal, kultu, bitxi eta heterodoxoa zuen, Akademia Erranteko kidea izan zen eta 1962ko Municheko Kongresu irainduan parte hartu zuen. Ikus ACADEMIA ERRANTE (La). Halaber, Gastronomiaren Euskal Kofradiaren sortzailea izan zen.Egilea:

Alimentos y guisos en la Cocina Vasca (1958), Gipuzkoako gida gastronomikoa, Perretxiko biltzailearen gida, Setas, Estire sus billetes en la cocina, Los vinos de la Rioja Alavesa, Con buen vino se anda el camino, El salmón del Bidasoa, Alimentos y guisos en la cocina vasca edo La cocina vasca de los mariscos. "Munibe", "Redención", "El Economista", "Norte- Exprés" eta "Radio Loyola" bezalako argitalpen eta hedabideetan

kolaboratu zuen. Euskal Gastronomia Kofradiako presidentea izan zen, eta barazki izoztuak ekoizten dituen lehen enpresaren sortzailea (Marcilla, Nafarroa). 1982ko ekainaren 1etik 1986ko ekainera arte El Diario Vasco egunkarian kolaboratu zuen, "El Mirador" atalean. Aranzadi Zientzia Elkarteko presidenteordea ere izan zen. Zumea eta zainzuriak landatu zituen Monegros-en.1986ko uztailaren 16an

hil zen. Zumarragako Udalak Herriko Seme Kutun izendatu zuen 1984an. 1986az geroztik Santa Luzia jaietan egiten den Buskantza Lehiaketa tradizionala egiten da bere omenez. 1996an jarri zioten izena herriko auzo bati. Bere liburutegi espezializatua 1993an erosi zuen Gipuzkoako Aldundiak.

Ainhoa AROZAMENA AYALA